web maintenance sofia

Какво е поддръжка на сайт?

Изготвянето на сайт е първата стъпка от от процеса на представяне на вашия бизнес в интернет. Следващато ниво е неговата поддръжка, и именно от тук трябва да се започне, за да можете да достигнете и надминете конкуренцията във вашата ниша.Тя представлява обновявяне на съдържанието, премахване на остарялото и замяната му със ново и свежо такова.

В това число се включва замяната на снимки, видео материалите, добавяне на нова и актуална информация, и изобщо всичко свързано с услугата която предлгате и което може да е полезно за клиента.

Това се налага защото интернет е бързо променящ се и информацията, която днес е била актуална утре вече е остаряла. За това трябва да сте в крак с всичко ново и да не изоставате, защото както се казва конкуренцията “не спи”.

Ако сайта не се поддържа той “остарява морално”, губи връзка с текущото време и изостава от сайтовете на конкурентните фирми, които се поддържат.
programming

Кога трябва да се поддържа един сайт?

От поддръжка имат нужда сайтове, при които се налага често обновяване на информацията във връзка с услугата или продукта, който предлагат. Но това не означава, че ако при Вас не е така Вие трябва да оставите сайта си без свежо съдържание. Напротив, винаги има с какво да грабнете вниманието на потребителя като включите интересна по вашата тематика тема.

Всеки ден в глабалната мрежа се включват постоянно нови и нови сайтове, така че конкуренцията става още по ожесточена, и ако Вие не сте в крак с това какво се случвва във вашата сфера, ще отстъпите мястото си на някой, който знае какво трябва да направи, за да излезе с „едни гърди“ пред вас.

Разбира се поддръжката на един голям онлайн магазин който предлага голям брой продукти и много от тях се сменят, заменят и допълват с нови не може да се сравни с един малък сайт, който няма нужда от такива услуги, не означава, че той трябва да се остави на произвола .Най-общо казано, ако оставите нещата без контрол рискувате да останете доста назад в днешния бързо развиващ се свят.

web-servicing

Кой поддържа сайта?

Варианти са няколко, по-често срещаните от които са:

  • Собственикът на сайта:

Това са случаите, когато на собственика на самия сайт е оставен достъп до администраторския панел и той може постоянно да прави всякакви промени по него. Това се изразява в добавяне на продукти и обновяване на всякаква информация ежедневно от него или негови помощници, за да може сайта да функционира без да се търсят допълнителни услуги от трети лица.

Пример за това е голям онлайн магазин или блог, в който човека който го управлява да добавя постоянно някакви новини или нови неща, което става изключително лесно чрез достъпа до сайта.

  • Външна дизайнерска фирма:

В случаите, когато се налага по-рядко промяна по самото съдържание – например веднъж седмично или месечно.

Друг вариант е, когато ще се прави основен редизайн на такъв сайт и услугата трябва да се извърши от специалист, и не е по силите на самия собственик.

how-to-service-your-web

Какво се включва в поддръжката на уеб сайта?

Поддръжката на един сайт включва няколко показателя:

  • Следене за работата на самия сайт по определени показатели, като скорост на зареждане, възможността му за индексиране от търсачките и т.н.
  • Отстраняване на проблеми възникнали по самия сайт и функционалността му.
  • Актуализиране на информацията в него.
ВАЖНО: не оставяите сайта си на съмнителни фирми, които нямат никакъв опит в тази дейност. По-добре не рискувайте заради по-ниската цена, която те предлагат. Може да бъдете изложени на риск от това сайта Ви да бъде „наказан“ от търсачките или да имате проблеми с неговата функционалност.
Качествената поддръжка изисква и качествена уеб защита, която да предотвратява от евентуални атаки към вашия сайт.